Wapń plus suplementacja witaminy D i ryzyko raka jelita grubego

Wyższe spożycie wapnia i witaminy D było związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego w badaniach epidemiologicznych i nawrotach polipów w badaniach profilaktycznych. Jednak brak jest randomizowanych dowodów na to, że wapń z suplementacją witaminy D jest korzystny w pierwotnej profilaktyce raka jelita grubego. Metody
Przeprowadziliśmy randomizowane, podwójnie ślepe badanie kontrolowane placebo z udziałem 36282 kobiet po menopauzie z 40 centrów Inicjatyw na rzecz Zdrowia Kobiet: 18 176 kobiet otrzymywało 500 mg wapnia pierwiastkowego w postaci węglanu wapnia z 200 IU witaminy D3 dwa razy dziennie (1000 mg pierwiastkowego wapnia i 400 jm witaminy D3) i 18 106 otrzymywały dopasowane placebo średnio przez 7,0 lat. Częstość patologicznie potwierdzonego raka jelita grubego była wyznaczonym drugorzędnym wynikiem. Wyjściowe poziomy 25-hydroksywitaminy D w surowicy oceniono w zagnieżdżonym badaniu kontrolnym przypadku.
Wyniki
Częstość występowania inwazyjnego raka jelita grubego nie różniła się istotnie pomiędzy kobietami przypisanymi do wapnia i suplementem witaminy D a kobietami przypisanymi do grupy placebo (168 i 154 przypadki, współczynnik ryzyka, 1,08, przedział ufności 95%, 0,86 do 1,34, P = 0,51), oraz charakterystyka guza była podobna w obu grupach. Częstotliwość badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego i objawy ze strony brzucha była podobna w obu grupach. Nie stwierdzono istotnych interakcji terapeutycznych z wyjściową charakterystyką.
Wnioski
Codzienna suplementacja wapnia witaminą D przez siedem lat nie miała wpływu na występowanie raka okrężnicy u kobiet po menopauzie. Długie opóźnienie związane z rozwojem raka okrężnicy i odbytnicy, wraz z siedmioletnim czasem trwania badania, mogło przyczynić się do tego stwierdzenia zerowego. Bieżące działania następcze pozwolą ocenić długoterminowy efekt tej interwencji. (Numer ClinicalTrials.gov, NCT00000611.)
Wprowadzenie
Jako druga najczęstsza przyczyna zgonów z powodu raka w Stanach Zjednoczonych, rak jelita grubego jest przedmiotem znacznego wysiłku profilaktycznego.2 Większość badań obserwacyjnych wiąże zwiększone spożycie wapnia i witaminy D ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego3-6 i nawracających polipów. 7,8 Chociaż wyniki są nieco mieszane, jedna analiza zbiorcza 10 badań kohortowych, które oceniały spożycie i całkowite spożycie wapnia (dieta plus suplementy), zgłosiły zmniejszenie częstości występowania raka jelita grubego o 10 do 15 procent, 9 natomiast wcześniejszy zbiór Analiza wykazała brak efektu.10 Sugestia, że zwiększone spożycie wapnia pomogło w zapobieganiu rakowi jelita grubego doprowadziła do randomizowanych badań klinicznych, które wykazały, że suplementacja wapnia w pewnym stopniu obniżyła częstość występowania nawrotowych polipów jelita grubego, 11,12 z jednym raportem wykazującym, że ochrona ta była ograniczona do pacjenci z wyższymi endogennymi poziomami witaminy D. 13 W ramach Inicjatywy Zdrowia Kobiet (WHI) przeprowadziliśmy badanie randomizowane badanie kliniczne w celu ustalenia, czy suplementacja wapnia i witaminy D może pomóc w zapobieganiu rakowi okrężniczo-odbytniczemu oraz w badaniu wpływu suplementacji na gęstość mineralną kości i ryzyko złamań. Zgłaszamy wyniki związane z rakiem jelita grubego; wyniki dotyczące złamań i gęstości mineralnej kości podano w innym miejscu tego wydania Journal.14
Metody
Zbadaj populację, uprawnienia i zgodę
W latach 1993-1998 kobiety po menopauzie w wieku od 50 do 79 lat były włączane do randomizowanych badań WHI oceniających ryzyko i korzyści terapii hormonalnej i modyfikacji diety.15-18 Kryteria wykluczenia były związane z ryzykiem, bezpieczeństwem, przestrzeganiem i zatrzymaniem
[podobne: picie drożdży efekty, przychodnia sosnowiec, bielenda professional sklep ]
[patrz też: olx chojna, nfz lublin przeglądarka skierowań, badanie homocysteiny cena ]